Amandelstenen verwijderen met een monddouche (waterpik)?

Amandelstenen verwijderen met een monddouche

Ben je op zoek naar een goede monddouche om amandelstenen mee te verwijderen? Lees dan eerst dit artikel. Er zijn verschillende waterflossers (orale irrigators) verkrijgbaar die zijn ontwikkeld voor het gezond houden van je tandvlees en niet zozeer om je amandelen mee schoon te spoelen.

De vraag is dan ook: Is het verstandig om een monddouche te gebruiken in de strijd tegen tonsil stones? Of is het misschien zelfs gevaarlijk?

Diepe amandelsteentjes weghalen
Amandelstenen zijn witte brokjes (bestaande uit mondafval) die worden gevormd in de gaatjes van je amandelen. Na een tijdje gaat dit afval rotten en kun je er een slechte adem van krijgen. Omdat de crypten soms heel erg diep zijn, is het niet eenvoudig om deze stukjes te verwijderen.

Diepzittende amandelstenen haal je niet zomaar weg met een wattenstaafje of met je vingers. Als dat zo was dan zou je dit artikel waarschijnlijk niet lezen. Met een ‘amandelstenen zuigertje’ zoals een TonsilFresh Cuppingglas bereik je dan al veel meer resultaat. Maar hoe zit het dan met een waterflosser?

Soorten waterflossers
Er zijn verschillende soorten waterflossers op de markt.

  • Elektrische monddouches met een externe watertank
  • Elektrische monddouches met een ingebouwde watertank
  • Monddouches met een ingebouwde watertank die handmatig moeten worden aangedreven
  • Monosyringes. Eenvoudige kaakspuitjes van plastic

Te harde straal

Het grote probleem van elektrische waterflossers is dat de straal vaak veel te hard is, ook al zet je de straal op de zachtste stand. We moeten niet vergeten dat een waterflosser zoals bijvoorbeeld Waterpik is ontworpen met het idee om de tanden en het tandvlees schoon te maken en niet de amandelen.

Een elektrische waterflosser houdt geen rekening met de kwetsbaarheid van je amandelweefsel. De straal kan het lymfeklierweefsel beschadigen en zelfs doen bloeden. Probeer dit te allen tijde te voorkomen.

Daarom zijn wij voorstander van manuele waterflossers, waarbij je zelf de kracht van de straal bepaalt op ieder gewenst moment. Dit voorkomt kokhalsneigingen en je kunt veel gerichter te werk gaan.

De allergoedkoopste optie is het gebruik van een monosyringe. Dit is een kaakspuitje (zonder naald) die je kunt vullen met kraanwater of mondspoeling (OxyFresh of Oxyd8).

Je kunt de Monosyringe bestellen bij DeMondzorgZaak.nl of op Amandelstenenshop.nl

Dan is er ook nog een handmatige waterflosser met ingebouwde tank waarbij je door de knop in te drukken zelf de kracht van de straal kunt bepalen. Met de waterstraal worden de amandelnissen afgespoeld met als doel om de witte stukjes naar de oppervlakte verplaatsen. De TonsilFresh waterFlosser is zo’n apparaat dat veel wordt gebruikt door mensen die amandelstenen het liefst verwijderen met waterkracht.

Het voordeel van een manuele waterflosser ten opzichte van een Monosyringe is dat er veel meer water of mondspoeling in de watertank zit waardoor je sneller en effectiever te werk kunt gaan. Ook deze handmatige flosser kun je bekijken op demondzorgzaak.nl

Samengevat
Het gebruik van een waterflosser is niet altijd de beste methode om amandelstenen mee te verwijderen. Vooral de elektrische waterflossers waarbij je de kracht van de waterstraal niet op elk gewenst moment kunt bepalen worden afgeraden. Zelfs de zachtste stand kan het weefsel irriteren en een gagreflex veroorzaken.

Kies daarom eerder voor een niet-elektrische waterflosser zoals de eenvoudige Monosyringe of de Tonsilfresh waterflosser.

Andere manieren om tonsilstones mee te verwijderen

De bouwstoffen van amandelstenen vind je onder andere terug in de sinussen (neusholtes), achter op de tong en in voeding. In combinatie met een zure mondholte door monddroogheid is de kans groot dat amandelstenen zich gaan ontwikkelen. Doorbreek dit proces op de juiste manier zodat je niet met instrumenten in je mondholte hoeft te porren.

Als je er toch voor kiest om een instrument te gebruiken zorg er wel voor dat je de amandelen niet irriteert. Bij bloedingen of irritaties is het belangrijk om niet door te gaan. Mocht je moeten kokhalzen, stop dan en probeer het later weer eens. Uiteindelijk gaat het je lukken. De beste instrumenten met de minste kans op irritaties zijn de Tonsilfresh Cupping Glass, de AE Dental Tonsilstones Removal Tool, de Monosyringe, de TonsilFresh Led-light en de TonsilFresh Waterflosser.

Het voorgoed verbannen van stinkende witte brokjes uit je amandelnissen is geen makkelijke klus. De enige methode waarbij je zeker weet dat je er nooit meer last van zult hebben is een operatie, ook wel tonsillectomie genoemd. Hierbij worden de amandelen in zijn geheel verwijderd. En dan nog is er geen zekerheid dat ze niet terugkomen.

Vind je een operatie een te grote stap, wat te begrijpen is gezien de vervelende nasleep, maar wil je er wel graag vanaf? Lees dan de volgende 5 tips om van amandelstenen af te komen.

  • Reinig de binnenste vezels van de tong. Bacteriën die zich in je tongweefsel bevinden verplaatsen zich ook richting de amandelen. Reinig de tong met een OraBrush, de enige tongpoetser die zich niet alleen richt op de oppervlakte, maar vooral de bacteriën wegveegt in de slijmvliezen.
  • Spoel je amandelen dagelijks met actieve zuurstof, zinklactaat en xylitol. Bewezen spoelmiddelen zijn OxyFresh en Oxyd8. Andere spoelmiddelen bevatten vaak middelen waar de mond zuur van wordt of bestanddelen die teveel bijten waardoor je kleine wondjes veroorzaakt en op nog meer stinksteentjes getrakteerd wordt. Er zijn ook veel “foute” andere zuurstofspoelingen op de markt.
  • Let op je voeding. Amandelstenen hebben calcium nodig om te kunnen verharden. Calcium vind je onder andere terug in melk, yoghurt en kaas. Mocht je veel zuivelproducten eten, spoel de mond dan goed na met water of een goed spoelmiddel die bewezen heeft tonsilstones tegen te gaan. Lees hier de top10 mondwaters tegen amandelstukjes.
  • Zorg ervoor dat je met name tijdens een verkoudheid voorkomt dat het slijm via de neus richting de amandelnissen verdwijnt. Slijm zorgt ervoor dat de reinigende kracht van speeksel afneemt, waardoor tonsilsteentjes makkelijker kunnen worden opgebouwd. Snuit met regelmaat de neus en druppel enkele California Breath Nasal Sinus Drops in beide neusholtes. Deze druppels hebben bewezen de toevoer naar de amandelpockets te blokkeren waardoor de kans op tonsilsteentjes aanzienlijk afneemt.
  • Voorkom een uitgedroogde mond. Door droogte kunnen de steentjes uitharden. Monddroogheid kan worden tegengegaan door met regelmaat voldoende water te drinken en door overdag te mond te bevochtigen met suikervrije lozenges. De droge mond pastilles van Dr. Katz hebben de bijzondere eigenschap dat ze niet alleen de mondweefsels nat maken, maar ook de speekselklieren flink wakker schudden. In een gehydrateerde mond kunnen stinkende keelbrokjes zich lastig ontwikkelen.

De meeste van de genoemde middelen in dit artikel kan worden bekeken op demondzorgzaak.nl & amandelstenenshop.nl

Lees ook

Amandelen uitzuigen met TonsilFresh Cupping Glass

Beste 5 instrumenten tegen amandelstenen

10 bewezen middelen tegen tonsil stones