Top10 Beste mondwaters tegen amandelstenen

Mondwater Amandelstenen

RyttPro is een bewezen mondwater tegen tonsilstones.

Wat is een goed mondwater tegen amandelstenen? Amandelstenen, ook wel tonsilstones of tonsilstenen genoemd, zijn stinkende witte korrels die zijn vastgeklonterd in de groeven van de amandelen.

Eén van de allerbeste manieren om deze vervelende gele brokjes los te weken, is door te gorgelen met een speciaal ‘keelwater’. Let er echter goed op welk spoelmiddel je gebruikt.

Lang niet alle mondwaters zijn hiervoor geschikt. Sterker nog; de meeste spoelingen veroorzaken juist amandelsteentjes.

Honderden verkrijgbare producten in winkels beloven mooie resultaten maar bevatten in werkelijkheid een boel rommel waar je mondholte juist door van slag raakt.

Te zuur
Mondwaters die te zuur zijn graag laten staan. Helaas staat de zuurgraad niet op het etiket. Een zure mondholte is de allerbeste omgeving voor de anaerobe bacterie waarin het ongestoord amandelstenen kan opbouwen.

Gek genoeg zijn bijna alle spoelmiddelen erg zuur. Ook heel slecht voor je tanden. Een pH waarde lager dan 5,5 resulteert in afbrokkelend tandglazuur. Dat wil je niet.

Alcohol
Tegelijkertijd zijn er veel spoelproducten met alcohol. Dit werkt weliswaar ontsmettend maar op de verkeerde manier. Alcohol vernietigt de gehele mondflora, ook de goede bacteriën. Het gevolg is een lamgelegde, uitgedroogde mond. Een droge mond trekt juist bacteriën aan, die op haar beurt weer ongestoord stinkende steentjes kunnen fabriceren.

Sodium lauryl sulfaat
Dan heb je nog sodium lauryl sulfaat. Prikt lekker tijdens het spoelen. In werkelijkheid irriteert het je weefsels. Het maakt kleine onzichtbare beschadigingen in je slijmvliezen. Ook dit trekt bacteriën aan die stinksteentjes ontwikkelen.

Om die reden hebben we hieronder een top 10 lijst opgesomd van bewezen spoelmiddelen tegen tonsilstones. Er zitten vast een hoop merken bij die je nog niet kende. Terwijl de gebruikelijke fabrikanten zich steeds vastklampen aan verouderde formules staat de ontwikkeling van de nieuwkomers gelukkig niet stil.

Top10 mondspoeling tegen tonsilstones

 1. RyttPro staat niet zomaar op de eerste plek als beste middel tegen amandelsteentjes. Het heeft eigenlijk alles wat je van een anti-tonsilstones-spoelmiddel mag verwachten. Het is niet zuur, het hydrateert, het verstoort de mondflora niet en het heeft geen bijwerkingen. Tegelijkertijd is RyttPro wél krachtig genoeg om tot ver achter in de amandelen de boel goed schoon te vegen. Wil je die smerige steentjes echt losweken? Go for RyttPro.
 2. Tezamen met RyttPro is de Oxyfresh Lemon Power Rinse een van de allerbeste wapens tegen stinkende brokjes in de amandelen. Oxyfresh werkt op basis van actief zuurstof. Zuurstof is in staat om te bacteriën te doden die tonsilstones veroorzaken. Daarnaast bevat OxyFresh Power Rinse ingrediënten als aloë vera, xylitol en zink. Dit zijn zeer krachtige en mondvriendelijke bestanddelen die een schoonmakende werking teweegbrengen in de amandelcrypten. OxyFresh is wereldwijd éénn van de meest populaire keelspoelingen voor het vernietigen van amandelsteentjes.
 3. OraRelieve is het enige mondwater ter wereld dat niet alleen de mond vochtig houdt. Tegelijkertijd is het capabel om de speekselklieren aan het werk te zetten. Hoe meer speeksel aanwezig in de mond, des te kleiner de kans op stinkende bolletjes in je amandelen.
 4. PerioTherapy bestaat onder andere uit zuurstof én cetylpirydiniumchloride. Als je dan toch naar een sterk mondwater verlangt, wat in de buurt komt van chloorhexidine, neem dan PerioTherapy. Terwijl je van chloorhexidine een ontregelde bakkes oploopt, is dit shockeffect bij PerioTherapy véél minder. Ondanks zijn antibacteriële kracht. Hoewel PerioTherapy voornamelijk wordt ingezet bij ontstekingen en niet de power heeft van Oxyd8, helpt het wel degelijk mee in het voorkomen van troep in de amandelen en maakt het tandvlees sterk tegen bacteriële aanvallen.
 5. Oxyd8 Plus is even krachtig tegen amandelstenen als Oxyd8. Het verschil is echter dat Oxyd8 Plus een veel sterkere smaak bevat. De één houdt ervan de ander wil liever geen smaakje. Oxyd8 Plus verslaat vrijwel alle andere commerciële merken in effectiviteit. Oxyd8 Plus is een prima systeem voor het loswippen van amandelstenen en het opfrissen van de ademkwaliteit.
 6. Breezecare. Het probleem met Breezecare is dat het een blauwe kleurstof bevat. We snappen niet waarom een fabrikant kleurstof toevoegt. Dit verhoogt de kans op verkleurde tanden. Toch is Breezecare een alkalisch mondwater dat heeft bewezen een stinkende adem tegen te gaan en de kans op tonsilstones te verkleinen.
 7. Atemfrisch. Over AtemFrish is wat betreft de zuurgraad nog weinig bekend. We kunnen dus niet beloven wat het met de mondholte doet. Wel weten we de ingrediënten. De werkende stof is sodium chlorite. Sodium chlorite staat er om bekend dat het stinkende geuren kan omzetten in een neutrale geur. Mochten de amandelstenen voor een slechte adem zorgen, dan zit je goed met dit product. Wil je er liever helemaal vanaf, kies dan voor de producten hogerop in deze lijst.
 8. K-Force Balance Rinse is een beroemd middel dat binnenkort te verkrijgen is in Nederland. Ook K-Force balance rinse werkt door middel van actief zuurstof. Dit spoelmiddel is niet zuur. Helaas bevat het wel kleurstof. Het herstelt de balans tussen verschillende bacteriegroepen, waardoor dit in evenwicht blijft.
 9. Dry Guard mondwater is ontworpen door een groep tandartsen uit Australië. Hoewel dit spoelmiddel voornamelijk is samengesteld voor mensen die last hebben van een droge mond, blijkt het ook mee te helpen in de strijd tegen stinkende adem en amandelstenen. Net als de andere middelen in deze lijst is Dry Guard mondwater niet zuur en bevat het geen agressieve (nutteloze) bestanddelen.
 10. Als laatste op de lijst maar zeker niet de minste. OxyFresh Patented Zinc Mouthwash. Dit is een andere spoeling dan de power rinse van OxyFresh (Plaats 2). Patented Zinc is voornamelijk gericht op het bestrijden van geuren die worden veroorzaakt vanuit de amandelen. Zink en Oxygene kunnen stinkgassen omzetten in een neutrale adem. Patented Zinc mondwater is niet zuur, laat geen aanslag achter. Wil je de steentjes echt losweken ga dan voor de power rinse van Oxyfresh of RyttPro.

Zuurstof
Er zijn tegenwoordig steeds meer spoelmiddelen op de markt die actief zuurstof bevatten en claimen een slechte adem tegen te gaan. Pas wel op, veel van hen zijn slechts namaak. Meestal zijn ze toch te zuur of toch te agressief. De formules van OxyFresh en RyttPro zijn vaak geïmiteerd maar nooit geëvenaard.

Andere methoden
Amandelstenen verwijderen gaat verder dan alleen spoelen. Er zijn verschillende handelingen nodig om amandelstenen voorgoed te verbannen. De juiste aanpak vergt kennis en discipline. Hier lees je enkele tips.

 • Voorkom dat er slijm en bacteriën vanuit de neusholte richting de amandelen glijden. Dit kun je doen met speciale neusdruppels. (TonsilFresh Nasal Sinus Drops)
 • Voorkom dat er afval vanaf de rug van de tong zich naar de amandelen begeeft. Schraap je tong daarom met JuliBrite en een speciale verontreinigende gel.
 • Spoel met een alkalisch mondwater op basis van sodium chlorite (RyttPro) en steek tijdens het gorgelen de tong zo ver mogelijk uit.
 • Wip of spray de steentjes los met instrumenten zoals de Tonsilclin tonsil stones cupping glass, een monosyringe of de AE Dentals tonsilstones removal tool.
 • Laat geen suikers achterin de mond en probeer het nuttigen van zuivel zoveel mogelijk te beperken. Tonsilstones hebben namelijk calcium nodig om te kunnen verstenen. Suikers daarentegen worden door bacteriën gebruikt om zich te kunnen vermeerderen.
 • Mocht dit allemaal niet helpen dan Kun je overwegen om een operatie te ondergaan waarbij de amandelen in zijn geheel worden losgepeld.

De meeste van de genoemde producten in dit artikel zijn online te bekijken op demondzorgzaak.nl

Lees ook: 

Amandelstenen verwijderen in 10 stappen

Dit zijn de allerbeste middelen tegen amandelstenen