Wat te doen tegen tonsilstones? | Wit bolletje uit de keel?

Tonsilstones

wit bolletje keel

Je kunt verschillende dingen doen tegen vieze stukjes, die af en toe uit je keel schieten. Dit zijn stinkende bolletjes die ontstaan in de gaatjes van je amandelen. Ze heten ook wel tonsilstenen of tonsillolieten. Een witte korrel is een cluster van bacteriën, mondcellen, fosfor neusslijm, tongplaque en etensresten. Ze zitten vast in de inhammen van je amandelen en zijn niet altijd even gemakkelijk weg te nemen.

Wat te doen tegen stukjes uit de keel

Je kunt een aantal dingen ondernemen om verlost raken van witte bolletjes in je mond. Je kunt je leefstijl aanpassen door kritisch te kijken naar je voeding. Je kunt mechanisch reinigen door middel van een tongreiniger en een monosyringe én je kunt oxygene middelen gebruiken waardoor je de anäerobe bacterie vernietigt.

Anäerobe bacteriën

wit bolletje mondOmdat amandelstenen met name bestaan uit slijm en bacteriële plak kun je het beste producten gaan gebruiken die de speekselvloed stimuleren én producten die de bacteriën op de juiste wijze vernietigen. De anäerobe bacteriën zijn de boosdoeners die slechte adem en tonsilstones veroorzaken. Ze leven het liefst op plekjes waar speeksel niet goed bijkomt. Bacteriën zitten verschuild tussen de tongpapillen, maar ook in de keel- en neusholtes. Als je een verstopte neus hebt kan speeksel de neus niet goed reinigen en zal er sneller een bacteriegroei op gang komen die je een slechte adem, maar omdat de bacteriën zich óók verplaatsen naar je amandelcrypten, kunnen ze je stinkende stukjes in je keelamandelen bezorgen.

Middelen

  1. Schraap je tongplak weg met een speciale schraper en enzymatische tonggel. Orabrush is hiervoor zeer handig.
  2. Druppel nu wat oxygene druppels op het achterste deel van je tong, zodat de bacteriën niet snel kunnen terugkomen.
  3. Houd de speekselvloed gaande met Oxyd8 mondspoelingen en mondspray
  4. Snuit je neus en druppel in beide neusgaten oxygene druppels van California breath nasal drops.
  5. Eventuele witte stukjes die je kunt zien zitten, zou je voorzichtig kunnen wegspoelen met een Monosyringe.

Leefstijl

Omdat bacteriën houden van een droge mond, zuivel en suikers doe je er verstandig aan een omgeving te ontwikkelen waarin ze zich niet kunnen uitbreiden. Minder met koffie drinken en alcohol, maar laat ook nooit zuivel en suikers achter in je mond. In combinatie met de juiste producten zou je de amandelsteentjes flink moeten kunnen uitbannen. Lees hier nog meer over wit bolletje uit keel