Amandelstenen verwijderen: TonsilFresh Cuppingglass (tip)

TonsilFresh Cupping Glass

Wil je graag amandelstenen verwijderen maar heb je de juiste manier nog niet gevonden? Er lijkt nu eindelijk een product te zijn ontwikkeld dat écht successen boekt; het vacuümpompje van TonsilFresh. Dit bijzondere apparaatje zuigt amandelstenen op en maakt de holtes schoon. Dit helpt tegelijkertijd de weerstand te verbeteren en ontneemt een belangrijke bron van slechte adem. 

In dit artikel lees je waarom dit instrument zo bijzonder is en wat nog meer slimme manieren zijn om van die gênante amandelbrokjes af te komen.

Het grote nadeel van amandelstenen

Amandelcrypten waarin bacteriën en witte stukjes zich ophouden kunnen op de langere termijn complicaties veroorzaken zoals een middenoorontsteking of een keelinfectie.

Daarnaast scheiden deze witte brokjes een zeer onaangename geur af. Bij een groot deel van de patiënten (die zich melden bij een halitoloog) blijken amandelstenen dé oorzaak van slechte adem.

Het verwijderen van afval en stinksteentjes uit de amandelpockets kan bijdragen aan een verbeterde ademkwaliteit. Toch is het schoonmaken van de amandelen lang niet zo eenvoudig. Amandelstenen zitten vaak diep waarbij tegelijkertijd de toevoer van  afval richting de amandelen onverminderd doorgaat.

Om te voorkomen dat je last blijft houden van amandelstenen zul je allereerst de steentjes met instrumenten moeten verwijderen, maar tegelijkertijd ook de bronnen moeten uitschakelen die ervoor verantwoordelijk zijn.

 

Dokter Reuder

Heel vroeger is er al iets bedacht om stinkende steentjes uit de meest diepe crypten te krijgen. Dokter Reuder (1920-1975) had veel last van amandelstenen en probeerde koste wat kost een operatie te vermijden. Hij was van mening dat een orgaan alleen verwijderd mag worden wanneer het daadwerkelijk is opgehouden met functioneren.

De amandelen zijn een belangrijk  onderdeel van het lymfekliersysteem en moesten volgens Reuder worden gezien als dé bodyguards van het lichaam. Ze vangen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers op, zodat deze het lichaam niet kunnen binnendringen.

Hij vond dat mensen die wel kozen voor een tonsillectomie (amandeloperatie), een lange periode van herstel tegemoet konden zien, vanwege een hevig aangetast lymfekliersysteem.

Dokter Reuder, die ervan overtuigd was dat schone amandelen bijdragen aan een gezonder leven, ontwierp daarom een glazen cuppingtool om amandelstenen en detritus (dode cellen) uit de amandelpockets te zuigen.

 

TonsilFresh Vacuümpompje

Inmiddels is het zuigertje van Reuder door de jaren heen verder ontwikkeld tot wat het nu is: De TonsilFresh Cupping Glass. De zuigpipet is van superieure kwaliteit en gaat een leven lang mee.  TonsilFresh Cupping Glass wordt vaak genoemd als één van de allerbeste tools ter wereld om amandelstenen mee te verwijderen. Ook sommige kno-artsen adviseren patiënten steeds vaker de holtes van de amandelen zelf uit te zuigen. 

Het grote verschil tussen TonsilFresh en andere tonsilstone removal tools  is dat je niet met materialen in je amandelen hoeft te porren. Je amandelen zijn tere lymfeklierweefsels die snel geïrriteerd kunnen raken. Je kunt het zuigertje juist op de amandelen plaatsen en je laat de luchtdruk het werk doen.

Hoe werkt TonsilFresh

TonsilFresh bestaat uit een pipet met glazen zuigstuk en een oranje pompballetje. Door het zuigdeel in zijn geheel op de amandelen te plaatsen en vervolgens het balletje in te knijpen en weer los te laten ontstaat er een aanzuigende werking. Zo kunnen ongewenste stinksteentjes relatief eenvoudig uit de amandelen worden verwijderd. In het begin kan de handeling onwennig aanvoelen, maar dat zal na enige oefening vanzelf overgaan.

Hoewel de TonsilFresh Cupping Glass in dit artikel extra wordt belicht zijn er nog meer instrumenten te verkrijgen waarmee je stinksteentjes gericht uit de amandelen kunt wippen.

  • de AE Dentals Tonsilstones Removal Tool. Dit product heeft een kleine lus waarmee je heel precies steentjes aan de oppervlakte kunt weghalen.
  • de Monosyringe 412 is een klein spuitje die met behulp van waterkracht de steentjes kan lossprayen. Dit werkt veiliger en effectiever dan een waterfloss. Een waterflosser heeft een te harde straal waardoor amandelen kunnen irriteren. Mocht je toch voor een waterflosser willen gaan kies er dan een waarmee je zelf de druk kunt bepalen (TonsilFresh Waterfloss).
  • Dan zijn er nog een aantal producten die lijken op de AE Dental tool. Het verschil is alleen dat ze zijn gemaakt van plastic en een ingebouwd led lampje hebben waardoor je goed kunt zien wat je aan het doen bent. Je kunt al deze producten bekijken op DeMondzorgZaak.nl

Andere manieren om amandelstenen te verwijderen

Voor het voorgoed verbannen van amandelstenen is het belangrijk om naast het gebruik van instrumenten tegelijkertijd de aanwas van mondafval richting de amandelcrypten te stoppen.

Uit onderzoek blijkt dat er verschillende boosdoeners zijn die bijdragen aan de opbouw van witte stukjes in de amandelen. De witte afzettingen die zich opstapelen komen immers ergens vandaan. De grootste veroorzakers van detritus in de amandelcrypten zijn neusslijm, witte aanslag op de tong, zuivelproducten en een ontregelde mondflora als gevolg van xerostomie (monddroogheid).

Probeer deze 4 bronnen zoveel mogelijk uit te schakelen en je zult merken dat de aanwezigheid van steentjes gaat afnemen, waardoor je niet met instrumenten in je amandelen hoeft te porren. Hieronder een paar tips:

  1. Poets je tong. En poets met een echte schraper en niet met een tandenborstel. Een tandenborstel maakt wondjes waardoor je nog meer bacteriën aantrekt. Gebruik liever een OraBrush, de enige schraper die ook daadwerkelijk de weefsels in de tong mee poetst zónder de tong te irriteren. Voor het beste effect kun je nog kiezen voor een ontsmettende tonggel. Bescherm je tong ook overdag tegen nieuwe aanslag met de California Breath Power Drops.
  1. Spoel de mond en keel met actieve zuurstof op basis van sodium chlorite en niet het goedkope chlorinedioxide. De producten van Oxyd8 (en ook OxyFresh) hebben bewezen op een goede manier mee te helpen in het voorkomen en verwijderen van amandelsteentjes. Ze creëren een niet-zure omgeving en behouden de natuurlijke balans in de mondholte. Het werkt antibacterieel en hydraterend. In dit milieu kunnen amandelsteentjes zich moeilijk verder ontwikkelen. Steek tijdens het spoelen de tong zo ver mogelijk uit. Op deze manier kan het spoelmiddel de amandelen goed voorzien van haar ontsmettende bestanddelen.
  1. Zorg voor hydratatie. Het creëren van een goede balans in de mondflora is een belangrijke voorwaarde om de steentjes te verbannen. Dit kan naast het spoelen met zuurstof van Oxyd8 ook door te voorkomen dat de mond uitdroogt. Drink voldoende water en zuig overdag op tabletjes die niet alleen de mondholte nathouden, maar vooral de speekselklieren een zetje in de rug geven. De Dry Mouth Lozenges van Dr. Katz kunnen dit als geen ander. Bijkomend voordeel is dat ze ook de geur van amandelstenen omzetten in een neutrale , niet-ruikende geur.
  1. Voorkom dat neusslijm zich richting de amandelen verplaatst en in de crypten verdwijnt. Mensen die vaak verkouden zijn hebben een vergrote kans op amandelbrokjes. Neusafscheiding heeft helaas de eigenschap zich ‘te willen verstoppen’ in de amandelcrypten. Snuit daarom met regelmaat de neusholte schoon en gebruik eventueel neusdruppels zoals de Calfifornia Breath Sinus Drops. Deze druppels voorkomen de vorming van stukjes in de amandelen en zetten tegelijkertijd vieze geuren om in een niet-ruikende geur.

Lees ook

De beste 10 middelen tegen amandelstenen

Amandelstenen verwijderen met een monddouche?