7 oorzaken witte stukjes in de keel. Hoe krijg je amandelstenen?

7 Oorzaken van amandelstenen (tonsil stones)

oorzaak amandelstenen tonsil stones

In dit artikel worden 7 oorzaken beschreven, waarom je last kunt hebben van witte brokjes of gele stukjes in je keel. Ook wel amandelstenen of tonsil stones genoemd. In vrijwel alle gevallen is de anäerobe bacterie de grote aanstichter. Deze bacteriën bevinden zich het liefst in de plekjes waar nauwelijks speeksel aanwezig is. Je vindt ze tussen de papillen van je tong, de gingivarand, de keelamandelen en in het neusslijm. Daarom is het belangrijk de juiste omgeving te creëren in je mond, waarin deze anäeroben geen stinkende stukjes meer kunnen produceren. Dat kan op verschillende manieren. Er is vaak niet één oorzaak maar een combinatie van verschillende factoren waarom je last hebt van tonsilsteentjes. Lees ze hieronder.

1. Groeven

Mondafval raakt verstrikt in de amandelcrypten

Mondafval raakt verstrikt in de amandelcrypten

Wereldwijd heeft de helft van de bevolking last van groeven in de amandelen. Amandelnissen zijn vangnetten van bacteriën, slijm en voedselresten. Deze onhandige combinatie zorgt voor een bacteriologisch proces waarbij amandelsteentjes het eindproduct zijn. Van amandelsteentjes in je keel, ga je uit je mond ruiken. Oók kunnen amandelen dikker worden waardoor je het idee krijgt, dat er iets vastzit in je keel. Met verschillende methoden kun je de gele stukjes verwijderen en voorkomen. De meest populaire tool is de TonsilClin Tonsil Stones Cupping Glass.

2. Neus- en keelslijm

Mensen met overtollig neusslijm hebben vaker last van amandelstenen. Taai slijm is een perfecte plek voor bacteriën. Als afscheiding vanuit je neus, langs de keelholte in de amandelnissen terechtkomt, raakt het “versteend” tot witte stinkende stukjes. Je kunt het slijm op tijd een halt toeroepen door je neus te druppelen met de speciale Tonsilfresh Nasal Sinus Drops.

3. Witte aanslag op de tong

Tongaanslag

Tongaanslag kan in de amandelen gaan zitten en uiteindelijk resulteren in tonsilstenen.

Het grootste aandeel van amandelsteentjes zit op je tong. Het achterste deel van je tong is ruw. Door de ribbelige structuur kunnen bacteriën zich makkelijk hechten. Vanaf de tong produceren bacteriën een soort witte plaque dat onaangenaam ruikt. Tongplaque op de “wortel” van de tong is in 90% van de gevallen dé oorzaak van slechte adem. Schraap deze plaque dagelijks weg met  de JuliBrite enzymatische gel en tongreiniger, zodat het zich niet kan verplaatsen naar je amandelen en “versteend” raakt tot vieze keelbrokjes. Na tongreiniging wordt aanbevolen twee druppels Bergenfeld Tongue Serum op je tong te druppelen, zodat je ook 12 tot 18 uur na het tongreinigen verzekerd bent van een schone tong.

4. Alcohol / roken / droge mond

Droge mond door alcohol en roken

Droge mond door alcohol en roken kan zorgen voor amandelsteentjes, probeer daarom altijd te zorgen voor een vochtige mond. Met oxygene middelen kun je de speekselklieren aanwakkeren.

Sigaretten roken of het drinken van alcohol heeft een aanzienlijk aandeel in de vorming van witte keelstukjes. Roken en alcohol, maar óók menthol in tandpasta’s en mondwaters zorgen al gauw voor een verdroging van de mond en keelamandelen. Speekselvrije gebieden zijn perfecte broedplaatsen voor anäerobe micro-organismen. Ze kunnen ongestoord eiwitten onttrekken uit mondafval en stinkende witte brokjes in de amandelen produceren. Ook allergie, sinusitis, dieet, medicatie en diabetes kunnen een droge mond veroorzaken en resulteren in amandelstenen. Alléén oxygene middelen (Oxyfresh) voorkomen verdroging. Ze stimuleren de speekselklieren en voegen zuurstofmoleculen toe aan de mondflora.

5. Slechte orale hygiëne

Poets je tong en tanden

Poets je tong en tanden

Het onvoldoende poetsen van de tanden en de tong draagt bij aan de productie van gele stukjes in de amandelen. Anäerobe bacteriën nemen onder meer plaats op de gingivarand, de scheidingslijn tussen de tand en het tandvlees. Wanneer tandplak niet op tijd wordt gereinigd kunnen de bacteriën zich ontwikkelen tot tandplaque.

Tandplak is één van de bouwstenen van amandelsteentjes. Er is géén betere tandpasta op de markt dan RyttPro. RyttPro voorkomt verdroging en breekt de celkern van de bacterie af, zodat deze niet meer in staat is om gele brokjes te vervaardigen.

6. Suiker

Laat geen suiker achter in de mond

Laat geen suiker achter in de mond

Bacteriën zijn dol op suikers. Sterker nog, ze hebben suikers nodig om te kunnen blijven bestaan. Hoe meer suikers in de omgeving, hoe sneller bacteriën zich vermenigvuldigen. Achtergebleven suikers in de mond dragen bij aan de vervaardiging van gele stinkende brokjes in de amandelen. Poets na de maaltijd direct je tanden met Oxygene tandpasta (Oxyfresh of RyttPro) en mondspoeling en schraap je tong met JuliBrite.

7. Zuivel, melk en kaas

Laat geen zuivel achter in je mondholte

Laat geen zuivel achter in je mondholte

Wanneer kaas en melkproducten achterblijven in de mond, ontstaat er sneller een overmatige groei van micro-organismen. Met name melk en kaas bevatten proteïnen, die worden geconsumeerd door de anäerobe bacteriën. Anäeroben gebruiken eiwitten om ze vervolgens om te vormen in stinkende stukjes amandelstenen en slechte ademlucht. Wanneer je stopt met zuivelvoeding, zul je niet direct verlost zijn van amandelsteentjes, maar de aangroei zal wél kunnen afnemen. Calcium in melk, bevordert de slijmopbouw en wordt sterk afgeraden bij mensen die last hebben van post nasale drip. Als je ervoor kiest om zuivel te blijven eten, zorg er dan goed voor, dat je alles goed wegspoelt met een Oxygenating Mondwater (Oxyfresh), je tong reinigt met JuliBrite en je tanden poets met RyttPro toothpaste.

Samengevat:

Een combinatie van amandelnissen, neusslijm, witte tongaanslag, een droge mond en achtergebleven zuivel en suikers in de mond zorgt voor de productie van amandelsteentjes. Met mechanische reiniging, neusdruppels en oxygene producten zal de bacterie (die verantwoordelijk is voor de aanmaak van tonsilstones) verdwijnen. Hier kun je lezen welke middelen je hiervoor het beste kunt gebruiken.

 

Gerelateerde onderwerpen

Met welke technieken kun je stinkende brokjes uit je keel verwijderen?

Zijn amandelsteentjes wel of niet gevaarlijk?