7 symptomen van amandelstenen! | Brokje of stukje uit de keel?

Wat zijn de symptomen bij amandelstenen?

Witte balletjes keel

Omdat je adem ervan gaat stinken, zijn tonsilsteentjes zéér vervelend. Gelukkig zijn ze meestal onschuldig. Grotere brokjes hebben vaak vervelendere symptomen en gevolgen. Kort samengevat krijg je er een slechte adem van, keelpijn, moeite met slikken, oorpijn en een vieze smaak in de mond. Lees hieronder alle gevolgen die kunnen optreden als je last hebt van tonsilstones.

1. (Zéér) Slechte adem.

Helaas krijg je van amandelstenen een slechte adem

Helaas krijg je van amandelstenen een slechte adem

Uit onderzoek komt naar voren dat bij 95% van de mensen die last hebben van witte stukjes in de keel, er een opvallend hoge concentratie volatiele sulfurverbindingen (slechte adem) wordt waargenomen. Vluchtige zwavelgassen worden geproduceerd door anäerobe bacteriën die gevangen zitten in de kraters van de amandelen. De stinkende geur noemt men ook wel methylmercaptaan of waterstofsulfide en heeft een uiterst negatieve invloed op je ademkwaliteit.

Met regelmaat bezoeken mensen met ademklachten het ziekenhuis. Als de oorzaak niet gevonden kan worden vanuit de maag of mond, blijkt vaak, dat de geur wordt geproduceerd door de stinkende brokjes die verschuild zitten in je keelamandelen. Anäerobe bacteriën kun je alléén bestrijden met producten die zuurstofmoleculen en enzymen toevoegen aan de mondflora én met middelen die deze bacteriën op mechanische wijze verwijderen. Met mechanisch verwijderen bedoelen we een tongreiniger of een kaakholtespuitje.

2. Keelpijn / chronisch ontstoken amandelen.

Zere keel

Zere keel

Wanneer witte stukjes zich te lang in de groeven van je amandelen begeven, kan het gaan irriteren of ontsteken. Opgezwollen of ontstoken amandelen bezorgen je al gauw een zere keel en een slechte adem. Soms is er sprake van een vicieuze cirkel. Amandelsteentjes zorgen voor geïrriteerde amandelen. Wanneer ze ontstoken raken of zelfs gaan bloeden, dan trekt dit weer anäerobe bacteriën aan, die de aanmaak van tonsilsteentjes continueren.

Anäerobe bacteriën die zich bevinden in het slijm, op de tong en in de mondholtes kun je het beste bestrijden met Oxyd8 producten en Orabrush enzymatische foam en niet met commerciële drogisterijproducten. Deze middelen bevatten alcohol, chloorhexidine of menthol, waardoor het probleem juist verergerd.

4. Moeite met slikken

Afhankelijk van waar de witte stukjes zich in de amandelen begeven en welke grootte ze hebben aangenomen, kan slikken lastig en pijnlijk zijn. Met regelmaat geven gedupeerden aan het gevoel te hebben dat er iets vast zit in de keel. KNO artsen onderzoeken de keelholte met een camera via de neus om. Meestal zijn de amandelsteentjes niet zichtbaar, omdat ze zijn omgeven door amandelweefsel. Vaak komen de witte keelballetjes pas aan het licht na een MRI of CT scan.

5. Oorpijn

Amandelsteentjes ontwikkelen zich op verschillende plekjes in de amandelen. Ook al raakt de amandel je oren niet, tóch kan een vergrote amandel zorgen voor oorpijn, omdat ze dezelfde neurologische paden bewandelen.

6. Vieze (ijzerachtige) smaak in de mond

Amandelsteentjes scheiden een vieze geur af. Deze geur ontstaat doordat zwavel uit mondafval wordt omgezet in een vluchtige sulfideverbinding. Deze gassen heten methylmercaptaan en waterstofsulfide. Ze stinken niet alleen, maar bezorgen je ook een vieze smaak in de mond.

7. Verstopte neus / sinusitis

Sinus Drops tegen amandelstenen

Sinus Drops tegen amandelstenen

Als je veel last hebt van amandelsteentjes, kan het zijn dat je veel slijmvorming in je neusholte hebt. Slijmvorming in de neus werkt als een beschermlaag voor bacteriën. Dit taaie slijm komt onder meer in de gaatjes van je amandelen terecht. De reinigende enzymen in het speeksel kunnen de anäeroben niet meer afbreken. Dientengevolge krijg je al snel een slechte adem en de anäerobe micro-organismen kunnen ongestoord tonsilsteentjes produceren. In dit geval is het raadzaam de nasal drops van California Breath te proberen. Deze druppels vernietigen de celkern van de anäerobe bacteriën, voordat ze in je amandelen terecht komen.

 

 

Lees gerelateerde onderwerpen

Wat zijn de beste producten tegen stinkende brokjes uit de keel?
Wat zijn de voornaamste oorzaken van tonsilstones?