Witte brokjes uit je keel? Help, wat kan ik doen!

Witte brokjes in je keel? | Oorzaken, symptomen en behandeling

brokjes uit keelWitte brokjes keel

Vanwege verschillende factoren die zich afspelen in je mond kun je helaas te maken krijgen met witte brokjes die plotseling vanuit je keel in je mond kunnen schieten. Dat is natuurlijk even schrikken, echter zijn keelbolletjes niet gevaarlijk. Helaas kunnen ze je wel op een slechte adem, een irriterende keel en een vieze smaak in de mond trakteren. Vooral de stinkende ademgeur is een nadelig gevolg van amandelsteentjes waardoor gedupeerden flink onzeker worden. Hieronder beschrijven we een aantal oorzaken van witte brokjes in de keel en wat je er zelf tegen kan doen.

Tonsillectomie, chirurgische verwijdering

Door een combinatie van een paar ongelukkige factoren kunnen amandelsteentjes zich ontwikkelen. Het zijn stukjes die zich vormen in de amandelcrypten, Je kunt er overigens vanuit gaan dat wanneer je amandelen verwijderd zijn je zeer waarschijnlijk geen last zult hebben hiervan. Echter is een tonsillectomie gebruikelijk bij kinderen en niet bij volwassenen, mede door de pijnlijke ingreep en kans op nabloedingen. Artsen zijn terughoudend in het adviseren van een chirurgische verwijdering van de keelamandelen.

Waarom stinken witte brokjes zo?

Wanneer je een brokje in tweeën breekt, dan kun je versteld staan van hoeveel vieze lucht eruit zo’n klein stukje kan komen. Ze bestaan uit slijmresten, voedsel, dode mondcellen, tongplak, tandplak, fosfor, magnesium en anäerobe bacteriën. Met name de anäerobe bacterie heeft een groot aandeel in de vorming van witte brokjes. Ze klampen zich vast aan het mondafval en breken de eiwitten af. Tijdens dit gebeuren ontsnapt er een geur dat wordt vergeleken met de geur van rottend vlees. Omdat de anäerobe bacterie overal komt waar zich mondafval bevindt, kun je op verschillende plekken uit je mond ruiken. Een van de grootste stankgebieden zijn de ruimtes tussen je amandelen, waar de amandelsteentjes worden gevormd.

Oorzaken brokjes uit de keel

Doordat sommige mensen crypten en fissuren hebben in de structuur van de keelamandelen, ontstaan er een soort nissen of vangnetten. In de kraters van de amandelen kunnen voedselresten, afval en slijm verstrikt raken. De anäerobe bacterie klampt zich hieraan vast en zorgt voor een stinkende geur. Brokjes uit de keel hebben calcium nodig om versteend te raken. Er moet dus een omgeving worden gecreëerd waarin anäerobe bacteriën geen kans krijgen zich vast te klampen en een omgeving waarin voedsel, slijm en mondafval verdwijnt voor het zich kan verplaatsen naar je amandelen. Hoe kun je dat precies doen?

Oplossingen tegen amandelstenen

Er zijn een paar dingen noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je van anäerobe bacteriën verlost raakt. Zorg voor een speekselvloed. Speeksel reinigt de mond en breekt bacteriën af. De spoelingen, sprays, tandpasta’s en druppels van Oxyd8 zorgen voor een vochtige mond en vernietigen de anäerobe bacterie die dé aanstichter is van de geur amandelsteentjes. Zorg daarnaast voor een schone tong. Tongbacteriën kun je eenvoudig verwijderen met Orabrush. Eventuele brokjes die je kunt waarnemen zou je met beleid kunnen wegspoelen met een monosyringe van de tandarts. Soms heb je vanwege sinusitis of allergie te maken met neusslijm. Dit slijm verplaatst zich naar je keelamandelen, met alle gevolgen uiteraard. Schakel daarom de bacteriën uit en zorg voor een goede doorgang van de holtes door goed je neus te snuiten en in ieder neusgat twee druppels Nasal Sinus drops te druppelen. Minder daarnaast met het nuttigen van zuivel en eiwitten en je zult versteld staan van het effect.